Vaření s Kajdou 2012
Cheescake
- 2 balení kakaových máslových sušenek
- 200g másla
- 1kg smetanového sýra (Buko)
- 1dl smetany
- 1 sáček želatiny (na 1 l tekutiny)
- 5 lžic cukru
- 1 vanilkový lusk
- Pomerančová kůra z jednoho pomeranče
- 5 lžic cukru
Sušenky nadrtíme a rychle smícháme se změklým máslem. Vzniklou hmotou vyložíme dortovou formu a vložíme vychladit do chladničky. Do smetany nasypeme želatinu a necháme nabobtnat. Pak smetanu zahřejeme, aby se nám želatina rozpustila. Nevaříme! Sýr smícháme s cukrem, vymačkaným vanilkovým luskem, pomerančovou kůrou a vmícháme rozpuštěnou želatinu. Hotovou směs nalijeme do připraveného korpusu a vložíme do chladničky na cca 2 hodiny ztuhnout.
Tvarohové tyčinky
Doba přípravy: 30 minut + odležení těsta
- 250g ztuženého tuku
- 250g měkkého tvarohu
- 300g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
- Vejce na pomazání
- Paprika na posypání
Tuk, tvaroh, mouku, vejce a sůl smícháme. Hněteme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto. Když, tak přidáme hladkou mouku. Těsto přikryjeme a dáme na chvilku do chladničky odpočinout. Těsto vyválíme na pomoučněném válu na tloušťku cca 3mm. Vyválené těsto přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí rádla nebo nože nakrájíme proužky. Potřeme vejcem a posypeme paprikou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a pečeme do zlatova cca 10 minut.
Koláč se švestkami
Doba pečení: 35–40 minut
Těsto:
- 180 g másla
- 1 lžičky prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 50ml studené vody
- Vanilkový extrakt
- 200g marcipánu
- 300 g švestek
- 1 vanilkový lusk
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžíce cukru
Suroviny na těsto rychle zpracujeme v misce na kompaktní těsto. Těsto zabalíme do folie, vložíme do chladničky a necháme tak hodinku odpočinout. Švestky přepůlíme, vypeckujeme a vložíme do misky. Přidáme vanilkový lusk, badyán a cukr. Promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Studené těsto vyválíme přes folii na cca 4mm silnou kulatou placku a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Marcipán vyválíme na stejně velký rozměr a položíme na těsto. Doprostřed těsta s marcipánem položíme švestky i s kořením a okraje těsta přehneme přes švestky. Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 35 minut.
Quiche s cuketou
Doba přípravy: 90 minut
Křehké těsto:
- 300g hladké mouky
- 2 vejce
- 160g másla
- 3 lžíce vody
- Sůl
- 1 cuketa
- 100g slaniny
- 4 snítky tymiánu
- 150g tvrdého sýra ementál
- 250g kysané smetany
- 1dl smetany
- 3 vejce
- Sůl, pepř
Hladkou mouku smícháme s vejci, máslem, vodou a špetkou soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do folie a vložíme na chvilku odpočinout do lednice. Mezi tím si očistíme a na kolečka nakrájíme cuketu. Křehké těsto vyjme z lednice a na pomoučněném vále rozválíme na plát silný cca 4 mm. Dno koláčové formy vyložíme pečícím papírem. Pak vložíme vyválené křehké těsto a dno propícháme vidličkou. Na dno koláče vyrovnáme nakrájenou cuketu. V misce smícháme kysanou smetanu s vejci, nastrouhaným sýrem, smetanou, tymiánem, lehce osolíme a zalijeme koláč. Nakonec koláč posypeme na kostičky nakrájenou slaninou. Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do zlatova cca 40 minut.
Tatarský biftek z lososa
Doba přípravy: 30 minut
- 200g čerstvý ?let z lososa bez kůže
- sůl, čerstvě pomletý pepř
- olivový olej
- citronová šťáva
- 1 menší mladá cibulka
Lososa rozmixujeme v kůtru nebo umeleme v mlýnku. Do vzniklé hmoty přidáme najemno nasekanou mladou cibulku, sůl, nameleme pepř, zakápneme citronovou šťávou a kvalitním olivovým olejem. Vše lehce promícháme, ale velice důkladně. Mísu zabalíme do folie a dáme alespoň na 30min.vychladit. Podáváme s máslovými toasty.