Naše další cesta za realizovanou kuchyní a jejími spokojenými majiteli vede do vesnice na Hodonínsku s pohádkovým jménem Hroznová Lhota. Je jediná toho jména u nás a proslavil ji slovácký malíř Joža Uprka. Jeho dům a ateliér podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče navštívili na přelomu 19. a 20. století tehdejší celebrity, například bratři Mrštíkové, Leoš Janáček nebo francouzský sochař Auguste Rodin. Dům, který by mohl vyprávět, dnes bohužel chátrá a zoufale by potřeboval citlivou rekonstrukci. Té se naštěstí dostalo stoletému stavení schovanému v úzké uličce kousek za kostelem, které je prvním společným domovem Radky a Dominika a od prosince loňského roku i jejich dcerušky Lídy.
Do domácnosti patří i „útulkový“ kocour Štrůdl a králík Zmrzlina. Usměvavou rusovlásku v pruhovaném tričku, která nás přišla přivítat, nejdřív považujeme za dceru majitelů, nanejvýš studentku střední školy. Radka Horníčková je přitom učitelkou na 1. stupni základní školy a novopečenou maminkou. Jméno holčičky je v podobě textilní dekorace součástí kuchyně, visí hned pod koštětem, které tu má evidentně výsostné postavení. Se stylistkou Denisou chvíli tiše spekulujeme o čarodějnických sklonech obyvatel domu, ale vysvětlení je mnohem jednodušší: Radka je vášnivou fanynkou knížek o Harry Potterovi a dům je tak plný symbolů odkazujících na tenhle příběh. Mimochodem, to není jen tak nějaké koště, ale model Nimbus 2000! Jen o kousek dál visí na zdi krásný obraz, ten je dílem Lídina tatínka Dominika. Jak vyjde najevo později, učitel informatiky a výtvarné výchovy na 2. stupni základní školy toho umí mnohem víc.
Interiér voní novotou, střízlivý styl v neutrálních barvách příjemně zatepluje medový odstín dubového dřeva. Kuchyně spojená s obytným prostorem na první pohled zaujme nevšedními šestiúhelníkovými obklady. Nápad si majitel přenesl z původního bytu, kde mu s realizací pomohl zručný tatínek. Ten zároveň přísahal, že „nic podobného už nikdy dělat nebude“. Ale člověk míní a život mění… Na stylu kuchyně se majitelé shodli poměrně snadno. I když rustikální pojetí by do stylu domu přirozeně zapadlo, oběma je bližší moderní a jednoduchý design, který je provázel v předchozích bytech. Zatímco Radka měla kuchyni z ASKO-NÁBYTEK, její partner měl dobrou zkušenost s konkurenční Ikeou, kde vznikla základní vizualizace první společné kuchyně. Pro realizaci v ASKO-NÁBYTEK se majitelé nakonec rozhodli na základě nesrovnatelně širší nabídky designů a variability rozměrů.
Původní představu majitelů doladil brněnský prodejce Karel Balát, který tak úspěšně rozšířil svůj fanklub spokojených zákazníků. V kuchyni Radky a Dominika navrhl například odstranit plastový parapet a protáhnout pracovní desku až k oknu. Zdánlivě drobný detail výrazně pomohl celkovému estetickému pocitu a nebylo nutné snižovat výšku kuchyně. Majitelé se do prodejny ASKO-NÁBYTEK vydali celkem dvakrát, na kuchyni čekali osm týdnů. K jejich velké spokojenosti trvala montáž jeden den a proběhla bez komplikací hladce a čistě – a to doslova. A spokojenost panuje i s rozpočtem, který v případě mladé rodiny není „natahovací“. Prostorná, funkční a elegantní kuchyně vyšla na 220 000 Kč. V každodenním provozu oceňují čerství rodiče snadnou údržbu i drobné detaily jako uspořádání zásuvek nebo police s velkou nosností, kde je sbírka kuchařských knih pěkně na očích a na dosah ruky.
V útulné a krásné kuchyni Radky a Dominika strávíme více než čtyři hodiny, které vyplní příjemná konverzace s majiteli, několikeré krmení i spánek malé Lídy, bližší seznámení s kocourem Štrůdlem, profesionálně pózujícím před Robertovým objektivem, a nakonec i ochutnávkou vynikajícího zázvorového likéru, jehož autorem je náš hostitel. Jsme moc rádi, že se s námi podělil o recept na tuhle dobrotu, která hladí na jazyku a hřeje všude. Upřímně se nám nechce domů, ale rodina se chystá na procházku s kočárkem, a tak nutně musí přijít „vyháňací“ – poslední – stopička likéru na rozloučenou…
DOMINIKŮV ZÁZVOROVÝ LIKÉR
Potřebujete: 200 g čerstvého zázvoru, 1 citrón, 2 lžíce medu, 500ml domácí slivovice, 100ml vody
Postup: Zázvor nastrouhejte najemno, citrón oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vše vložte do dostatečně velké uzavíratelné sklenice. Obsah zalijte slivovicí a důkladně uzavřete. Sklenici skladujte ve tmě při pokojové teplotě 2–3 týdny a občas protřepejte. Pak přeceďte přes jemné sítko a dochuťte medem. V případě potřeby nařeďte vodou (podle chuti).