SAMETOVÁ ČOKOLÁDA
Není to jen o radosti a slastném chuťovém požitku, protože o pozitivních účincích čokolády se už nepolemizuje. Prokazatelně obsahuje víc antioxidantů než červené víno, má protistresové účinky, snižuje krevní tlak a tím i riziko infarktu myokardu a pomáhá proti bolestem hlavy a kašli. Obsahuje minerály, povzbuzuje činnost mozku, zvyšuje pozornost a má příznivý vliv na psychiku.
S každým lokem navíc pijeme kousek historie, vždyť čokoládu v podobě nápoje pili už Mayové 1500 let př. n. l. Z Ameriky ji na evropský kontinent přivezli Španělé a tekutá lahůdka se rychle rozšířila do Francie a Anglie. Právě tam se v tamních čokoládovnách začala horká čokoláda připravovat z mléka místo vody. Tak na co ještě čekáte?
Recept na horkou čokoládu pro dva:
Potřebujete:
200 g kvalitní čokolády s minimálním obsahem 70 % kakaa
lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)
300 ml plnotučného mléka
200 ml smetany (alespoň 31 % tuku)
2 lžičky kukuřičného škrobu
šlehačka
podle chuti marshmallows, skořici, nastrouhanou čokoládu, chilli papričky
V polovině mléka pečlivě rozmíchejte kukuřičný škrob, díky němu bude čokoláda hladká a opravdu hustá. Druhou polovinu mléka opatrně zahřejte (nesmí se vařit!) a nasypte do ní rozlámanou čokoládou. Míchejte – nejlépe metlou – dokud se nerozpustí, přidejte druhou část mléka a pozvolna vařte ještě 30–60 sekund do zhoustnutí. Po odstavení míchejte ještě asi minutu. V šálku ozdobte kopcem šlehačky, hrstí marshmallows, skořicí, strouhanou čokoládou nebo špetkou chilli. A užijte si to!
BOŽSKÝ ČAJ
Číňané čaj považují za nápoj bohů a obřady spojené s jeho přípravou opravdu připomínají posvátné rituály. První čaj si podle legendy uvařil císař a vynikající léčitel Šen-mung čirou náhodou. Převařoval si znečištěnou vodu, do které mu omylem spadlo několik lístků z keře čajovníku. Když si chtěl vroucí nápoj vyfoukat, byl okouzlen jeho vůní a chutí.
V Japonsku rostl čaj kdysi planě, později se však stal nápojem velmi rozšířeným a pro jeho přípravu se v 15. století začal uplatňovat čajový obřad převzatý z Číny. Japonské rodiny měly zvláštní čajové pokoje nebo domky s velmi malými vchody, aby se každý, kdo chtěl ochutnat, musel před vstupem sehnout a vyjádřit tak úctu tomuto nápoji. Čajový obřad, při kterém se za pomoci speciálního vybavení připravuje čaj matcha, trvá až 4 hodiny. Velmocemi pěstování čaje jsou také Indie, jejímž klenotem je čaj z oblasti Darjeeling, Cejlon nebo Rusko. Oblasti pěstování se liší také specifickým způsobem pití čaje a jeho ochucováním. „Anglický“ styl s mlékem a cukrem je rozšířený po celém světě, „kavkazský“ způsob pití přes kostku cukru si také dovedeme představit. Ale měli byste chuť na čaj tibetských kočovníků s jačím mlékem a solí?
Pokud si chcete čaj opravdu vychutnat, vždy dejte přednost sypanému, pro který se používají kvalitnější lístky, jemněji zpracované. A dopřejte jim i sobě to správné náčiní k servírování a pití. V butiku ASKO-NÁBYTEK najdete skleněné, porcelánové, kameninové, ale třeba i retro plechové konvice, šálky, sítka, misky a talířky na laskominy, aby byl váš čajový dýchánek dokonalý.
Příprava nejběžnějších druhů čaje:
černý čaj: teplota vody 90–100 °C/ 3 čajové lžičky na 400 ml/doba louhování 3-5 minut
zelený čaj: teplota vody 60-80 °C /3 čajové lžičky na 400 ml/doba louhování 2-3 minuty
ovocný čaj: teplota vody 100 °C / 3 čajové lžičky na 400 ml/doba louhování 6 minut
bylinný čaj: teplota vody 100 °C/ 3 čajové lžičky na 400 ml/doba louhování 8-15 minut
LÉK NA ZIMU
Svařené víno je ze všech tří horkých pochoutek možná překvapivě nejmladší. Geniální nápad podávat ho teplé s kořením prý pochází od starých Římanů z 2. století našeho letopočtu. Zahřívali se jím při svých taženích Evropou, a tak se jeho obliba rozšířila velmi rychle. Ve středověku se svařené víno podávalo dokonce jako medicína, přidávaly se do něj byliny, květiny a sladilo se medem. A upřímně řečeno, tímto způsobem se také vylepšovalo špatné víno. I dnes je běžné kupovat na přípravu „svařáku“ levnější nebo stolní víno, ale pak není divu, že po něm bolí hlavinka.
Určitě nikoho nepřekvapí, že největší slávu získalo svařené víno v severských zemích, především ve Švédsku. Tam vznikla i varianta s mlékem. Možností přípravy jsou ale napříč celým světem stovky – můžete si dát „svařák“ z bílého nebo růžového vína, vermutu, portského, směsí sangrie a kromě cukru, medu, koření a ovoce přidat v souladu s místní tradicí i kapku něčeho ostřejšího: bourbon, vodku nebo whiskey.
Recept na svařené víno z jedné lahve 0,7 l:
Potřebujete:
1 lahev dobrého červeného vína podle chuti
2–3 lžíce cukru
2–3 lžíce vody
2 svitky skořice
4 celé badyány
6 hřebíčků
1 mandarinka
Z cukru a vody připravte v hrnci cukrový rozvar – smíchejte a vařte, dokud se cukr zcela rozpustí. Zmírněte oheň, vlijte víno, přidejte koření a mandarinku nakrájenou na kolečka a velmi zvolna prohřívejte. Směs se nesmí vařit, jinak alkohol vyprchá. A to by přece byla velká škoda!