Osobní odběry vždy zdarma
95 % produktů skladem
Milion spokojených zákazníků
Košík 0 Kč
Produkt byl přidán do košíku
img
Ostatní produkty v košíku
produktů v košíku
Mezisoučet
0
  • 16. 10. 2024
  • #INSPIRACE

Recepty z Gurmánie

„V kuchyni jsem vážně šťastná,“ říká editorka blogu Inspirace Linda Jandová s tím, že z té zbrusu nové vymyslel Jakub Havlík z pobočky ve Štěrboholích, mi usnadnilo pohyb v kuchyni, navíc se v ní skvěle udržuje pořádek!“ Vlastní restauraci by nechtěla, ale čím víc strávníků a chutí, tím líp. „Většinou dorazím domů z práce a hned se do toho pustím, včera si děti přály těstoviny s domácí boloňskou omáčkou a zapečené brambory, tak dostal každý to, na co měl chuť.“  Kuchařky, recepty nebo foodblogy sleduje ráda, ale vaří podle nich výjimečně. Jako oko v hlavě opatruje „sandtnerku“ po jedné babičce a knihu ručně psaných receptů po druhé. Většinu receptů vymýšlí nebo se je snaží inovovat. „Každé jídlo má většinou nějaký příběh a rituál společného stolování je u nás v rodině skoro posvátný. Věřím, že dobré jídlo lidi spojuje a já je k tomu ráda inspiruji na mém blogu Gurmánie,“ uzavírá Linda a zve nás ke stolu.

ČERNÉ ZLATO

Kdepak uhlí, ale černá čočka, která s červenou řepou tvoří základ úžasného salátu! Baví mě hrát si s bylinkami, ovocem a sýrem podle sezóny. I moje děti, které se dřív nad čočkou tvářily, že je nutím jíst radioaktivní odpad, si tenhle salát dají s chutí. A návštěvy se po něm můžou utlouct…

Suroviny na 4 porce: šálek čočky beluga 5 menších bulv červené řepy uvařených nebo upečených doměkka, celé balení sýra feta, hrst nahrubo nasekaných lístků máty, hrnek čerstvých jahod    

Na zálivku: 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce medu, sůl a pepř podle chuti, šťáva z limety

Postup: Čočku uvařte podle návodu a nechte vychladnout nebo rychle propláchněte studenou vodou. Řepu rozkrájejte na kousky velikosti menšího sousta. Promíchejte s čočkou a zálivkou a nechte aspoň 10 minut spojit chutě. Pak rozdrobte sýr, přidejte mátu a jahody a zlehka promíchejte. Před podáváním přidejte jahody a čerstvou mátu na každou porci.

Něco navíc: S podzimem zkuste místo fety kozí sýr a zlehka ogrilované broskve nebo švestky. S tímhle salátem můžete kouzlit. Je to dokonalý předkrm, příloha, večeře a pro někoho i dezert!

JEMNÁ KRÉMOVÁ ČESNEČKA S ČERNOU SOLÍ

Můj dědeček byl řezník a uzenář vyučený za první republiky a na jeho klobásky, jitrnice nebo zabijačkový guláš se sjížděli labužníci z celých Čech. Sám si dělal speciální česnekovou směs s kořením, byla to jeho tajná přísada. Když ji připravoval, byl česnek všude a nejvíc na jeho rukou. Dodnes cítím tu vůni. Česnečka se u nás dělala hezky postaru jako oukrop. Krémová verze z pečeného česneku je taková uhlazenější a po pravdě řečeno i stravitelnější varianta. Ale rande si stejně neplánujte!

Suroviny na 6 porcí: 6 velkých palic česneku, olivový olej, 1 šalotka, 1 větší brambora, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 menší hruška, černá sůl, pepř, případně smetana ke šlehání

Postup: Troubu předehřejte na 180o C (horní a spodní pečení). Každou palici česneku seřízněte, aby byly vidět stroužky, ale neloupejte. Položte na čtverec alobalu, seříznutou část zakápněte olivovým olejem a udělejte balíček. Pečte asi hodinu, pak balíčky opatrně rozbalte a nechte chvíli zchladnout. Mezitím rozehřejte v hrnci dvě lžíce olivového oleje a osmažte na něm nakrájenou šalotku (nemusí být úplně nadrobno, polévku budete mixovat) a vymačkejte všechny stroužky česneku – půjde to lehce. Přidejte na malé kostičky nakrájenou bramboru a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud nezměknou brambory. Mezitím opečte nasucho na pánvi nebo v troubě hrušku nakrájenou na malé kousky. Polévku rozmixujte, opepřete a naservírujte. Až na talíři ozdobte pár vločkami černé soli a místo krutonků z pečiva vyzkoušejte hruštičkové.

Něco navíc: Pro ještě jemnější chuť můžete do rozmixované polévky přidat asi 1 dcl smetany ke šlehání.

PEČENÉ ŠVESTY S PEKANY

Čtyři kolegové v naší firmě vymysleli před rokem úžasnou věc – jednou za měsíc si obléknou zástěry a kuchařské čepice, udělají spoustu těsta a pro všechny, kdo mají chuť, smaží palačinky. My ostatní dodáme slané i sladké dobroty podle toho, kdo má co rád. Moc mě baví vymýšlet pokaždé nové kombinace podle sezóny a na poslední palačinkové snídani všem moc chutnaly moje švestky s pekany.

Suroviny: 20 středních nebo 15 velkých švestek, omytých, vypeckovaných a nakrájených na 6 až 8 kousků, 2 lžíce třtinového cukru, skořice na lehké poprášení, hrnek pražených, nahrubo nasekaných pekanových ořechů

Postup: Troubu zapněte na 160 o C, horní a dolní ohřev. Nasekané ořechy rozložte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte v troubě asi 15 minut. Troubu nevypínejte, ořechy vysypte do mísy a papír vraťte na plech. Rozložte na něj švestky, posypte je cukrem a poprašte skořicí, promíchejte a pečte asi hodinu. Troubu vypněte, ale plech v ní klidně nechte přes noc. Švestky do rána krásně zhoustnou. Pak už jen promíchejte a s ořechy, případně podle potřeby přidejte cukr.

Něco navíc: Na palačinky, na lívance, na zmrzlinu, s jogurtem – těžko říct, co chutná líp. Při focení jsme to zkusili se sýry a bylo to skvělé!

Zařiďte si svůj domov