Každý rok je to stejné. Vidíme se v naškrobené zástěrce nad plechy s cukrovím, s koši vlastnoručně vyrobených dárků, zatímco byt už je od listopadu nazdobený a naklizený až od něj létají jiskry. V klidu stíháme všechny besídky, návštěvy a každý z dárků - zakoupených včas podle předem připraveného seznamu – je díky našemu kreativnímu balení malým uměleckým dílem. Hodné děti a laskavý partner pomáhají se vším ostošest a na pohovku nám nosí kakao…
Realita je dost odlišná. To, že děti mají představení, zjistíme v práci náhodou při pohledu do kalendáře deset minut poté, co začalo - na druhém konci města. Potomstvo se s blížícími svátky chová tak, jako by zešílelo a Ježíšek byl slepý. Partnera v podstatě nevidíme, protože ve firmě je uzávěrka. Šťastné Vánoce jsou ve skutečnosti pěkná lopota. Dobrá zpráva je, že pro vás máme plán.
Nejpozději na začátku prosince udělejte tři věci: Napište si seznam dárků a hned aspoň jeden kupte.
Na e-shopu ASKO-NÁBYTEK si vyberte novou vánoční dekoraci, třeba světelný řetěz nebo ozdoby, a objednejte si ji.
Sepište všechno, co chcete do Vánoc stihnout. A hned alespoň polovinu škrtněte. Nechte jen představení, přehrávky a besídky vašich dětí, dlouhou procházku s nejbližšími přáteli, zakončenou dobrým jídlem v restauraci nebo doma (co takhle zimní piknik se svařákem a horkou zelňačkou?) a aspoň aktivitu jen pro vás: koncert, bruslení nebo masáž. Chtějí se s vámi všichni vidět? Po Vánocích bude spousta času, domluvte si setkání na leden, aspoň se budete mít na co těšit.
Ukliďte jen to, co váš vážně rozčiluje. Na výzdobu vám bohatě stačí dvě hodiny, a ještě přitom můžete poslouchat náš podcast LASKOMINY!
Hned od zítřka si nastavte budík o 15 minut dřív. Až vstanete, zapalte svíčku a chvilku se jen dívejte do plamínku. Vždycky když vás něco přes den rozčílí, zhluboka se nadechněte, zavřete oči, vzpomeňte si na vaši ranní chvilku a hluboce vydechněte. Funguje to! Najděte si hezkou knížku a každý den si před spaním čtěte.
1. Adventní týden
Když na tom trváte, upečte cukroví. Na provonění stačí jeden plech čehokoliv. Nebo voňavá svíčka. Proveďte revizi dárků a kupte papír a stužky. Jeden večer můžete vynechat čtení a na internetu si prohlédnout nápady na balení dárků.
2. Adventní týden
Uvařte vaječňák podle našeho receptu, rozlejte ho do menších lahviček a hned máte dárek pro rodinu přátele, kolegy nebo dědu s babičkou. Něco si samozřejmě nechte, kdyby bylo nejhůř
3. Adventní týden
Pošlete rodinu spát, pusťte si romantický film nebo koledy a zabalte dárky. Možná se to protáhne, ale zase se vyspíte v noci na Štědrý den, protože budete mít hotovo. Ozdobte stromeček. Klidně už teď. Je to jedna z nejkrásnějších dekorací vůbec a je obrovská škoda, že s z ní těšíme stěží dva týdny v roce. Vytvořte novou rodinnou tradici, potěší úplně všechny.
4. Adventní týden
Udělejte kolem sebe „bublinku dobra“ a každý den ji o něco zvětšete. V ASKO-NÁBYTEK letos plníme vánoční přání dětem z centra Klokánek. Nepotřebuje někdo ve vašem nejbližším okolí pomoc, třeba ti starší sousedé odnaproti? Zeptejte se, jestli nepotřebují nakoupit nebo postavit stromek. Pořádá někdo přímo ve vašem městě sbírku na konkrétní projekt? Snadno si ověříte, jak to dopadlo.
Tak. To, co jste nestihli doteď, už nedoženete. Jen radovat se jako děti.
Důležité: Vše výše uvedené je určeno pouze těm, kteří mají aspoň trochu rádi Vánoce.
Tak klidné a láskyplné nám všem!
VAJEČNÝ LIKÉR NEBOLI „AJRKOŇAK“
Na 1 litr vaječné lahody budete potřebovat:
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml smetany (alespoň 31%)
150 g třtinového cukru
špetku soli
1 vanilkový lusk
5 velkých žloutků (bílky můžete použít na pusinky nebo kokosky)
500 ml rumu
Postup:
Smetanu a vejce vyndejte alespoň hodinu před přípravou z lednice. Smetanu a kondenzované mléko smíchejte v kastrůlku s cukrem. Podélně rozřízněte vanilkový lusk, tupou stranou nože přejeďte po vnitřních stranách a semínka i s luskem přidejte do směsi. Krátce povařte, ale hlídejte, ať se nepřipálí. Mléčná směs trochu zhoustne. Nechte ji vychladnout a vyndejte vanilkový lusk.
Do ohnivzdorné (kovové nebo skleněné) misky opatrně vyklepněte žloutky. V jiném kastrůlku, na kterém bude miska dobře sedět, zahřejte trochu vody (miska by se vody neměla dotýkat). Jakmile se voda začne vařit, stáhněte kastrůlek z plotýnky, posaďte na něj misku se žloutky a okamžitě začněte míchat, nejlépe metlou. Tahle část postupu je nejnáročnější, žloutky se nesmějí srazit, ale měly by mít takovou teplotu, že v nich skoro neudržíte prst. Jakmile dosáhnete tohoto bodu, sundejte misku z vodní lázně a vmíchejte do žloutků směs smetany a kondenzovaného mléka. Nechte vychladnout a přeceďte přes jemné sítko.
Zbývá poslední podstatná přísada – alkohol. Tento recept byl po mnoho let vylepšován a testován širokým příbuzenstvem, přáteli i kolegy a při hledání dokonalé chuti bylo vyzkoušeno několik druhů alkoholu. Od starého dobrého „tuzemáku“ přes jemné karibské rumy až po brandy. Naprosto nejlepší hodnocení získal u hodnotitelů rum Republica – přes elegantní uhlazenost si zachovává typicky známou chuť a vůni a z vaječného likéru učiní delikatesu s jemným závanem vzpomínky na Vánoce vašeho dětství, kdy vám babička tajně podstrčila vaječňák, aby rodiče nevěděli.
Připraveným množstvím naplníte litrovou lahev, a ještě zbyde na degustaci. Likér je i hezký dárek s přidanou hodnotou vlastní výroby. Nebo si připravte kdysi tak oblíbenou alžírskou kávu, kdy kopec šlehačky zalijete pořádným panákem „ajrkoňaku“. A ten je mimo jiné také základní přísadou bombardina, které si obvykle dopřáváme na horách. Teď si ho můžete připravit doma a nemusíte ani vytahovat lyže.
Tak na veselé Vánoce!