Listové těsto je lehké, lahodné a chutná skvěle nasladko i naslano. Z pšeničné hladké mouky, vody a másla, případně citronové šťávy si ho můžete připravit i doma, ale proces je časově trochu náročný a vyžaduje i jistý „cvik“. Báječné pohoštění vykouzlíte i z dobrého kupovaného listového těsta, stejně jako to udělala designérka a foodstylistka Denisa Bartošová.
ZIMNÍ SLUNÍČKO
Suroviny: dvě balení listového těsta (na tento recept je vhodnější bloček, abyste si mohli vyválet silnější plát), rajčatová pasta nebo sugo, asi 10 koleček salámu chorizo, 4 lžíce strouhaného sýra (mozzarely na pizzu, čedaru nebo goudy), bylinky, vejce na potření
Postup:
Oba bločky těsta postupně rozválejte na pečicím papíře na tloušťku max. 3 mm. Aby se vám nelepilo na váleček, použijte potravinářskou fólii nebo další list pečicího papíru. Podle většího mělkého talíře (nebo podnosu na dort) vykrojte dva kruhy. Jeden z nich potřete rajčatovou pastou (můžete vyzkoušet i pesto), na ni položte lehce se překrývající kolečka choriza, zasypejte strouhaným sýrem a případně přidejte bylinky (mohou být i sušené).
Na náplň položte druhý kruh těsta a jemně přimáčkněte okraje. Doprostřed postavte hrnek nebo skleničku. Potom pomocí nože nařízněte od okrajů paprsky slunce, asi 5 cm široké, a každý z nich dvakrát „zatočte“. Potřete vajíčkem rozšlehaným s lžící vody a případně znovu posypejte bylinkami. Vložte do trouby vyhřáté na 200 o C asi na 15 minut, až bude sluníčko pěkně zlaté. Nejlepší je právě vytažené z trouby. Žádné krájení, ani zbytečné nádobí, každý si může utrhnout kousek!
JEDNOHUBKY
Suroviny: balíček listového těsta, náplně podle chuti (máslo a kaviár, paštika a brusinky, smetanový sýr, prosciutto a kapary, uzený losos a kopr, žloutek utřený s máslem a pažitka apod.)
Postup:
Listové těsto vyválejte znovu na silnější plát (3 mm).
Vykrájejte kolečka a rozšlehaným mlékem je slepujte po dvou, lehce přimáčkněte. Pečte 10-12 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 200 o C na plechu vyloženém pečicím papírem. Nechte vychladnout, potom špičkou nože udělejte ve středu zářez a trochu vydlabejte vnitřek nebo jen prstem udělejte prostor na vaši oblíbenou náplň.
TYČINKY S PESTEM A SLANINOU
Suroviny: plát listového těsta, 15-20 plátků slaniny, 4 lžíce strouhaného parmazánu, vajíčko na potření, pesto
Postup:
Těsto rozkrájejte na proužky o šířce cca 4 cm, potřete vajíčkem, na každý proužek položte plátek slaniny a posypejte parmazánem. Každý proužek zatočte do spirály a znovu potřete vajíčkem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů do zlatova.
PLNĚNÉ KOŠÍČKY
Suroviny: balíček listového těsta (vystačí na 8 košíčků), 200 g zakysané smetany, 100 g sýra gorgonzola rozdrobeného najemno, 2 vejce, hrst petrželky, 8 cherry rajčat
Postup:
Těsto rozválejte, rozkrájejte ho na čtverce a každý díl vtlačte do formy na muffiny. Na náplň promíchejte smetanu, gorgonzolu, vejce a petržel. Dno košíčků propíchejte vidličkou, celý košíček potřete rozšlehaným vejcem a do poloviny naplňte připravenou směsí. Každý košíček ozdobte rajčátkem na stopce. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
SRDÍČKA S JAHODAMI A BOMBARDINEM
Suroviny na srdíčka: balíček listového těsta, 1 vejce, kelímek smetany ke šlehání (min. 33 %), 200 g jahody (mohou být i zmražené), 1 lžíce krupicového cukru, případně 1 lžička kukuřičného škrobu, moučkový cukr
Postup:
Z vyváleného vyššího (alespoň 4 mm) plátu těsta vykrájejte tvary srdíček (velikost si určete podle nálady nebo příležitosti), potřete rozšlehaným vejcem a upečte dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 stuňů. Nechte vychladnout a podélně rozkrojte. Na spodní polovinu navršte lžičku dotuha vyšlehané smetany, přidejte jahody svařené s cukrem (pokud přidáte škrob, bude rozvar hustší), přiklopte horní polovinou srdíčka a poprašte moučkovým cukrem.
Suroviny na 2 bombardina: 8 cl vaječného likéru (domácí je samozřejmě nejlepší), 4 cl brandy, 4 cl mléka, šlehaná smetana, mletá i celá skořice na ozdobu
Postup: Smíchejte vaječný likér, brandy a mléko a všechno zahřejte těsně pod bod varu. Výsledný nápoj nalijte do vhodných sklenic a ozdobte šlehačkou. Ozdobte skořicí a vychutnávejte horké s listovými srdíčky.
TIP: BUBLINKY S KOKOSEM
Okraje sklenic na šumivé víno opatrně potřete rozšlehaným bílkem a obalte v najemno nastrouhaném kokosu. Nalijte dobře vychlazené bublinky s celou jahodou (zmražená nahradí kostku ledu) a připijte si na ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!